Concedierea unui angajat

Restructurare sau abatere disciplinara?

O sa tratam pe scurt a doua modalitate:

Sanctionarea unui angajat care comite o abatare disciplinara se face dupa procedura prevazuta de Codul muncii, respectiv art. 263-268.

Astfel:

1. Salariatul va fi convocat în scris precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
2. Neprezentarea salariatului, fără sa aiba un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
3. Daca se prezinta la convocare salariatul are dreptul:
- să formuleze şi să isi susţină toate apărările în favoarea sa.
- să propuna probele pe care le consideră necesare.
- să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului daca acesta exista.
4. Sanctiunea disciplinara se face prin decizie în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

Popularitate: 19%

Pentru mai multe detalii INTREABA AVOCATUL!

RSS Feed for This Post2 Comment(s)

  1. ROXANA | Dec 31, 2010 | Reply

    eu am fost concediata, dupa ce am fost convocata de comisia de disciplina. Intrebarea mea este.AM DREPTUL SA CUNOSC CONTINUTUL SESIZARII PE BAZA CARORA AM FOST CITATA? pt ca nu mi s-a adus la cunostinta “fapta”.Cercetarea disciplinara se modifica de la o convocare la alta, iar in continutul procesului verbal comisia nu a propus nici o sanctiune, dat fiind direct decizia de desfacere disciplinara.

  2. Avocat Vasile Bruma | Jan 5, 2011 | Reply

    Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia avertismentului, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.

    În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.

    Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile descrise mai sus fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.

    În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.

    Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

    Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
    a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
    b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă aplicabil, care au fost încălcate de salariat;
    c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuată cercetarea;
    d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
    e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
    f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
    (3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
    (4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
    (5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.

RSS Feed for This PostPost a Comment