Procedura Insolventei

Deschiderea procedurii la cererea creditorilor

Pot solicita deschiderea procedurii doar acei creditori care au de recuperat o creanta certa, lichida si exigibila de mai mult de 30 de zile, creanta a carui cuantum este de minim 45000 de lei, iar pentru salariati creanta trebuie sa fie de minim 6 salarii medii pe economie.

Cererea va cuprinde cuantumul, temeiul creantei, existenta unei garantii reale si a unor masuri asiguratorii asupra bunurilor debitorului si o declaratie privind eventuala intentie de a participa la reorganizarea debitorului si modul in care intelege sa o faca.

Celelalte eventuale dosare aflate pe rol, cu acelaşi obiect, vor fi conexate la acelaşi dosar.

Efectele deschiderii procedurii insolventei:

- conform art. 36 din legea 85.2006: de la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale, cu excepţia căilor de atac declanşate de debitor;

- Deschiderea procedurii insolventei ridica debitorului dreptul de administrare.

De mentionat, ar fi necesitatea analizarii actelor juridice ale debitorului din ultimii 3 ani, incheiate anterior deschiderii procedurii insolventei, in vederea anularii actelor frauduloase. Administratorul judiciar sau lichidatarul poate introduce actiuni pentru anularea unor actelor frauduloase.

Procedura de reorganizare judiciara – se elaboreaza un plan de reorganizare, ce poate fi propus de debitor, de creditorii care detin 20% din valoarea totala a creantelor mentionate in tabelul creditorilor, de catre administratorul judiciar in vederea achitarii datoriilor debitorului;

Instanta competenta – Tribunalul in a carei raza isi are sediul debitorul.

Popularitate: 5%

Pentru mai multe detalii INTREABA AVOCATUL!

RSS Feed for This PostPost a Comment